Tussen Top en Teen

Polyvagaaltheorie

Polyvagaaltheorie

De polyvagaaltheorie biedt een waardevol perspectief op hoe ons lichaam functioneert in relatie tot onze omgeving en emoties. De theorie is ontwikkeld door Steven Porges en Deb Dana gebruikt in haar boeken de ladder als metafoor.

Stel je voor dat je lichaam een soort ingewikkeld ‘veiligheidssysteem’ heeft, vergelijkbaar met een alarmsysteem thuis. Dit systeem wordt gereguleerd door een zenuwnetwerk genaamd de nervus vagus, dat vanuit je hersenen naar verschillende delen van je lichaam loopt.

Volgens de polyvagaaltheorie heeft dit zenuwnetwerk drie hoofdfuncties die te maken hebben met onze reacties op stress en gevaar:

Wanneer je je veilig en verbonden voelt, is je lichaam in staat tot ontspanning en sociale interactie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de werking van de ‘ventrale’ tak van de nervus Vagus.

Als je je in een situatie van uitdaging of actie bevindt, zoals wanneer je sport of een presentatie geeft, activeert je lichaam de ‘sympathische’ tak van de nervus Vagus. Dit stelt je in staat om alert te zijn en te handelen. Vecht- en vluchtreactie oftewel fight en flight.

Wanneer je lichaam zich bedreigd voelt of overweldigd raakt door stress, kan het overgaan naar een staat van bevriezing ( Freeze).
Dit is een reflexreactie die wordt aangestuurd door de ‘dorsale’ tak van de nervus Vagus. Hier kun je in een depressie geraken.

Alle drie de toestanden zijn in meer of mindere mate online. Het is een dynamiek: soms voel je je veilig en zijn de andere twee min of meer offline, soms merk je ineens dat je in een andere toestand terecht bent gekomen. Soms zijn er twee toestanden tegelijkertijd online. Dit gebeurt 24 uur per dag, meestal ben je je niet bewust van deze dagelijkse dynamiek.

De zwervende hersenzenuw (nervus Vagus) is de verbinding tussen lichaam en geest, tussen voelen en denken. Deze zenuw is de sleutel tot ware ontspanning en bevrijding van stress. Zonder een goed functionerende Vagus kun je niet loslaten en blijft stress je achtervolgen. Deze lange, zwervende zenuw is de sleutel tot zelfheling. Ze beïnvloedt letterlijk alle lichaamsfuncties en indirect is ze de sleutel tot ons diepere zelf ( je ziel). Ze verbindt hoofd, hart en buik, denken en voelen.  Stress beïnvloedt niet alleen onze gezondheid maar ook onze diepere vermogens worden erdoor geblokkeerd. Deze zenuw is bij veel chronische en onbegrepen klachten betrokken.

In  mijn behandelingen wordt hier veel aandacht aan besteed. In de reset van het lichaam en tijdens een traumarelease. Daarnaast worden oefeningen gegeven om thuis te doen om de Vagus te versterken.