Tussen Top en Teen

Auriculotherapie

Wat is Auriculotherapie of ooracupunctuur?

Deze therapie is ontwikkeld door dr. Paul Nogier uit Frankrijk in de jaren ’50 van de 20e eeuw.

Dr. Nogier hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur en ontdekte dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp, als een foetus.

Probeer het zelf eens zo te zien. Een vrucht in de moederschoot drijft daar ondersteboven in. Het oorlelletje is het hoofdje, de rand in het oor het ruggetje, de kronkelige lijnen binnen het oor het opgekrulde lijfje. Als je met je vingers langs je oor gaat, zit er halverwege een stevige richel. Deze richel staat in verbinding met de ruggengraat.

Niet alleen de wervelkolom is te vinden op het oor. Ook de organen, als long en nieren en weefsels, als bloedvaten, zenuwen en dergelijke zijn op het oor terug te vinden. Via een druktaster of puntenzoeker wordt het precieze punt gevonden, wat correspondeert met de klacht.
Auriculotherapie bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerend of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Het kan als zelfstandige therapie worden gebruikt. Ik gebruik de ooracupunctuur meestal aanvullend en werk alleen met de laser en niet met (verblijf)naaldjes.